Hyra bostad Stockholm – så hittar du en lägenhet

Att hitta en bostad i Stockholm kan i många fall liknas vid att hitta en nål i en höstack. Bostadsmarknaden i Stockholm har under flera år varit extrem. Priserna når hela tiden nya rekordnivåer och därigenom så blir också glappet större och större för yngre personer som vill flytta hemifrån – och som saknar de ekonomiska medlen i form av rika föräldrar. Detta i kombination med att man ser en stor inflyttning och ett alltför defensivt byggande av nya bostäder att hyra har skapat stora problem. Hur kan man hyra bostad i Stockholm?

Dessutom så finns det även andra problem. Ett sådant handlar om att unga människor får svårt att rota sig och, så att säga, stadga sig och skaffa en mer normal tillvaro. Ser man till skräckexempel så kan det handla om unga personer som under ett år tvingats flytta 4-5 gånger. Vad blir det för liv om man hela tiden tvingas bryta upp och börja om?

Undvik att bli lurad på en bostad i Stockholm

Ett annat vanligt problem innebär att man betalar absurda summor för att hyra bostad i Stockholm. All förståelse för att man som hyresvärd vill tjäna lite pengar på att hyra ut bostaden – man vill kanske inte bara nå break-even eller till och med gå back på upplägget – men det handlar också om att det finns regler att följa. Man kan inte uppskatta och höfta fram en hyra: det handlar om att man får addera ett påslag på 15 % på den ordinarie hyreskostnaden. Många struntar i detta och vill ha extra betalt under bordet. Det är naturligtvis förkastligt och det skapar en direkt osund bostadsmarknad.

Här har vi heller inte ens nämnt de ljusskygga och skrupellösa individer som helt sonika lurar folk: man hyr ut en lägenhet som inte ens finns – man visar upp bilder, tar en hyra i förskott och en avgift i deposition och sedan försvinner man in i skuggorna igen. Tyvärr är detta långt ifrån ovanligt: man spelar på den desperation som finns och utnyttjar denna till fullo.

Några tips för att hyra bostad i Stockholm

Med alla dessa problem avklarade så tänkte vi rada upp några tips om hur man de facto kan hitta en bostad i Stockholm – enligt följande punkter:

  • Samtrygg. Samtrygg är en förmedlare av bostäder som även finns i Göteborg. Man erbjuder ett vattentätt upplägg för både de som planerar att hyra ut och för de som vill hyra bostad i Stockholm. För att registrera sig måste man verifiera sig med hjälp av exempelvis bank-id och man kontrolleras även via exempelvis en kreditvärdighet. Hos Samtrygg tillåts heller inga depositionsavgifter och man kan när som helst få juridisk rådgivning om någonting känns oklart. En bra sida!
  • Kontaktnät! Se till att visa att du vill hyra bostad i Stockholm. Använd social medier, prata med vänner och kollegor och var aldrig blyg för att ringa exempelvis privata fastighetsägare. Du måste marknadsföra dig själv! Turen kommer inte utan ansträngning. Den ihärdige vinner.
  • Hyr med någon annan. Dels så kan ni som två personer leta efter lite större bostäder – något som det brukar finnas fler av – och dels så kan ni också gå upp lite i hyra. Att bo med någon annan kanske inte är optimalt i det långa loppet, men under en period är det helt okej. Under tiden kan jakten på något eget fortsätta också.
Publicerat den
Kategoriserat som Bostad