Ska man göra en större behandling lönar det sig att jämföra priser

För att man inte ska hoppa över tandläkarbesöken gäller det att ha en bra tandläkare som man trivs med. Men vem ska man gå till då det finns så många att välja mellan och priserna varierar?

I Sverige kan man välja mellan att gå till en privat tandläkare eller till folktandvården. Eftersom prissättningen på tandvård är fri kan priserna mellan främst de olika privata klinikerna variera en hel del. Priserna hos folktandvården är alltid samma på alla kliniker inom en viss region. Vill man jämföra priser mellan olika tandläkare brukar man kunna hitta prislistor på de olika klinikernas hemsidor. En tandläkare ska också kunna uppge vad det kommer att kosta innan en behandling påbörjas. Detta kan vara särskilt bra vid stora, mer kostsamma behandlingar, så att man har möjlighet att i stället vända sig till en annan klinik om man vill.

Hur hittar man en bra tandläkare?

Bästa sättet att hitta en bra tandläkare som man trivs med är att fråga vänner och familj om rekommendationer. Ska man flytta till en ny stad kan man även fråga sin gamla tandläkare om den har en kollega att rekommendera. Det underlättar också mycket om det är enkelt att ta sig till tandläkaren med kollektivtrafik, gärna till eller från jobbet och inte alltför långt ifrån där man bor.
Vet man att man är i behov av en specifik behandling som exempelvis tandreglering och implantat ska den tandläkare man väljer också erbjuda den typen av behandlingar.